Hvornår spiller dit barn for meget computer?

Men det er vor meget tid er det ok at bruge på computerspil?

Det kan være svært at bedømme, hvornår ens barn bruger for meget tid på at spille computerspil. Nemmere bliver det ikke, når der  i medierne bliver fortalt, at det er farligt for vores børn at sidde for meget foran skærmen.

Men virkeligheden er, at leg for vores børn ikke er det samme, som leg var for os.

At sidde foran skærmen og spille, følge youtube-favoritterne eller skrive med vennerne er en stor del af at være barn og ung i dag. Og det behøver ikke at være en dårlig ting. Faktisk tværtimod.

Computerspillene træner børnene til fremtiden

Det er ingen tvivl om, at computere og online kommunikation vil spille en større og større rolle i fremtiden. Via computerspillene trænes børnene til at kunne klare sig i denne fremtid. Derudover er der også nogle helt konkrete positive effekter ved computerspil, som du evt kan læse mere om i denne artikel.

Men hvad med skærmtiden?

Hvor længe må ungerne sidde foran skærmen, før det bliver skadeligt? For der ér vel en grænse?

Og ja, det er der.

Selvfølgelig er det et problem, hvis børnene kommer ud i et egentligt overforbrug. Men den gode nyhed er, at det overforbrug ikke kommer, fordi de i nogle dage sidder længe foran computeren.

I en undersøgelse, du kan læse mere om her, viser det sig faktisk, at igennem de første 1-2 timers skærmtid stiger barnet trivsel støt. Det hygger sig og har det sjovt med at spille.

Herefter begynder trivslen så småt at falde igen, men først efter hele 5-6 timers computerspil er trivslen tilbage ved udgangspunktet. Så der skal altså 7 timers spil eller mere til, for at trivslen begynder at falde til under udgangspunktet.

Det er ret vigtigt at hæfte sig ved, når så mange artikler om den skadelige skærmtid går viralt og spreder panik blandt forældre.

For skærmtiden er ganske enkelt ikke så slem, som den nogle gange bliver gjort til. Faktisk viser samme undersøgelse endda, at gaming er den type skærmtid, der giver den højeste trivsel.

Hvornår er det for meget?

Som psykologer, der arbejder meget med gaming i både familie-sammenhæng og i professionel sammenhæng, bliver vi ofte spurgt om vores anbefaling til, hvor meget tid et barn typisk må bruge på computerspil.

Vores anbefaling er, at 5-6 timers computerspil ikke behøver give grund til bekymring.

Men det er selvfølgelig vigtigt at understrege, at der jo er stor forskel på både børn og omstændigheder. Som med alt andet skal spilleadfærden ses i en større sammenhæng. Det handler det om at skabe en god balance mellem spillet og de ting, man ellers bruger sin tid på.

Selvom det ikke direkte skader et barns trivsel, så vil det at sidde og spille foran en skærm 6 timer hver dag typisk blive for meget i længden. Men kombineres spillet med andre aktiviteter og anden form for socialt samvær, så er der næppe grund til bekymring.

Her er det i øvrigt vores oplevelse, at det er de fleste børn helt klar over, og at man sagtens kan lave gode aftaler om spilletid med dem. – Men det kræver, at man møder dem med en forståelse i stedet for at fare frem med bål og brand og slukke for computeren, før de overhovedet er kommet i gang med deres spil.

Hvis du er i tvivl, om dit barn har sunde gaming vaner, så kom med på Familien Gaming Dag. Læs mere her: FAMILIENS GAMING DAG

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *